Wat is een Sanibroyeur?
Een Sanibroyeur (in de volksmond Broyeur of vermaler) is een vuilwaterpomp, die het mogelijk maakt een toilet aan te sluiten op een kleine afvoer, bijvoorbeeld van een wastafel of wasmachineafvoer. Op deze manier is het prima mogelijk een extra toilet te plaatsen, zowel op zolder als bijvoorbeeld in een kelder. Handig voor mensen die slecht ter been zijn en ‘s nachts niet willen traplopen.
Hoe werkt een Sanibroyeur?
De Sanibroyeur ( ook wel toiletvermaler of Vermaler genoemd) is er in vele soorten en maten. De meest bekende is het ‘witte kastje’ achter het toilet. Inmiddels zijn er tientallen andere toepassingen, bijvoorbeeld een hangend toilet met ingebouwde Sanibroyeur, maar het principe blijft hetzelfde:
Het toiletwater (met alles wat daarin hoort) komt na het doorspoelen van het toilet in de broyeur terecht. Een ingebouwd vlottertje meet de hoeveelheid water in het reservoir en als dit peil hoog genoeg is, zet het vlottertje de toiletvermaler in werking. Het vlijmscherpe mes in de Broyeur begint te draaien, vermaalt het vuil en de ingebouwde pomp perst het water, met het vermalen vuil door een kleine afvoer onder flinke druk naar buiten, richting de aangesloten afvoer.
Voldoende informatie en meteen uw storing laten oplossen?
Toepassen Sanibroyeur, hoe zit dat?
Voor iedere toepassing is wel een Sanibroyeur of vermaler ontwikkeld. Het is dus niet zo dat je zomaar een broyeur kunt toepassen voor iedere situatie. Er zijn een aantal factoren waar rekening mee moet worden gehouden:
- Hoe hoog moet de broyeur het water op pompen voor het water in het normale riool valt?
- Hoe ver moet de broyeur het water door pompen voor het water in het normale riool valt?
- Wat voor vervuiling wordt er geloosd? (Toiletwater is weer anders dan een keuken of douche)
- Hoe warm is het water dat moet worden verpompt? (Een standaard toiletvermaler kan niet tegen heet water)
- Hoeveel afvoeren moeten er op de toiletvermaler worden aangesloten?
- Worden er meerdere toiletten aangesloten op de Sanibroyeur?
- Is de toepassing voor huis, tuin en keuken gebruik of voor een openbare gelegenheid?
Laat je dus bij aanschaf altijd goed adviseren door een erkende dealer of servicepartner van de fabrikant! Ook over onderhoud!
Waar koop je een Sanibroyeur, vermaler, broyeur of toiletvermaler?
Een broyeur koop je eenvoudig zelf in één van de vele online webshops. Goedkope modellen uit China, B-merken, prijspakkers. Voor ieder wat wils. Maar vergeet niet dat een broyeur een storingsgevoelig stukje techniek is. Een logé spoelt per ongeluk een tampon of maandverband door en plotseling zit je met een storing. De meeste ervaren installateurs maken bij het zien van een B-merk of Chinees model, rechtsomkeert. Waarom? Omdat bezuinigd is op materiaal en op degelijkheid. Bij demonteren breken schroeven, haakjes en klipjes af, val je van de ene in de andere rampspoed en zit je met een nog groter probleem. Als afvoer en riool specialist adviseren wij dan ook altijd om een officiële Sanibroyeur aan te schaffen en deze volgens de juiste installatievoorschriften te laten plaatsen door; bijvoorbeeld SMIT Riooltechniek!
Kan je een Sanibroyeur, broyeur of vermaler zelf plaatsen?
De handige doe-het-zelver kan een broyeur of vermaler plaatsen. Het enige wat je nodig hebt is stroom (220V) en een koudwaterleiding. Toch gaan veel klussers de mist in als het gaat om het inbouwen en aansluiten van een broyeur. Vermalen rioolwater dat omhoog komt uit wasmachineafvoeren en doucheputjes, zijn geen uitzondering, maar vaak regel. Leeggetrokken sifons, stankoverlast, lekkages. Voor de afvoer en rioolspecialist dagelijkse kost. Ook worden broyeurs vaak netjes weggewerkt in wanden en vloeren, waardoor bij een storing of defect de halve badkamer weer kan worden afgebroken. Dus bij installeren van een broyeur raden wij aan om een vakman in te schakelen!
Let op! Voldoende ingrediënten om een flinke wond, infectie of gevaarlijke situatie te veroorzaken.
Sanibroyeur in storing? Onze eerste en belangrijkste tip!
Wil je zelf aan de slag? Niet doen als je niet 100% weet wat je doet! Een kapotte broyeur staat vaak vol met rioolwater. Daarnaast zitten er zeer scherpe onderdelen in het apparaat en een gedeelte elektronica. Voldoende ingrediënten om een flinke wond, infectie of gevaarlijke situatie te veroorzaken.
Mijn broyeur blijft brommen, maar pompt niet.
Stekker eruit! Waarom? Om doorbranden van een vast geslagen motor te voorkomen. Het kan zijn dat de messen of de motor zijn vastgeslagen doordat er iets is doorgespoeld dat de broyeur niet kan verwerken. Gebruik de aangesloten afvoeren niet meer om het de monteur gemakkelijker te maken. Neem contact op!
Broyeur maakt geen geluid. Mijn toilet of afvoer is verstopt!
Toilet tot aan de rand vol? Broyeur maakt geen geluid? Test eerst de andere afvoeren die op dezelfde broyeur zijn aangesloten. Slaat de vermaler nu wel aan? Dan is er vermoedelijk sprake van een verstopping in de toiletpot. Check onze tips en trucs om dit probleem zelf te verhelpen!
Ik krijg smerig water omhoog in de afvoer waar de broyeur op aangesloten is!
Iedere afvoer kan een keer verstopt raken. Als een buis al flink vernauwd is en je gaat er met een flinke kracht water doorheen pompen, kan het zijn dat het water ergens anders omhoog komt. Heeft het systeem altijd goed gewerkt en stroomt er nu opeens een afvoer over? Laat dan uw afvoer ontstoppen door SMIT Riooltechniek.
Broyeur kapot of in storing? Het team van SMIT Riooltechniek staat voor u klaar!
SMIT Riooltechniek heeft een nauwe samenwerking met een specialist op het gebied van Sanibroyeurs, vermalers en andere broyeurs. Kennis van zaken ligt bij SMIT Riooltechniek voor het grijpen. U kunt dus met uw adviesvragen altijd bij ons terecht. Dus: Storing aan uw Sanibroyeur, een kapotte vermaler of ieder ander pompprobleem? Bel, of laat een bericht achter via onze contactpagina.